Lihtne retsept alustajale

Õlle valmistamine on täpselt nii lihtne või keeruline, kui lihtsaks või keeruliseks selle endale teed. Ja vastavalt keerukusele vajad sa loomulikult ka rohkem varustust. Siinkohal lihtne retsept ale õlu tegemiseks ja ärge siis üllatuge, et nn. koduõlu maitseb ja lõhnab vägagi teistmoodi, kui vanasti valmistatud valkjas-piimjas vedelik, mis tekitas mõningal juhul ka peavalu.

Vajaminevad tarvikud:

1) vähemalt 12 liitrine pott kuumutamiseks (10l õlle valmistamiseks)

2) kääritamisnõu koos õhulukuga

3) tühjad õllepudelid, millele vajad kroonkorke ja korkide sulgejat. Korgid 100tk 2,04 € ja korkide sulgeja 11,74 €. Alternatiiv on leida portselankorgiga pudeleid, mis on väga hinnatud kodupruulijate seas.

4) Vajalik oleks ka suhkrusisalduse mõõdik densimeeter 7,67 € (kasutusjuhend kaasas)

5) meskimise termomeeter.

Seega kuluks esmalt varustusele kokku 21,45 €.

Toorainest esimesena vajame linnast. Loomulikult võib seda teha ka maltoosast ehk linnaseekstraktist, aga maitse- ja hinnavahe on suur. Arvestused teeme 10l linnastest pruulitud koduõlle kohta. Meie kasutame siin Pale Ale linnast 2 kuni 2,5 kg, olenevalt kui kanget õlut soovid. 2,15kg linnaseid annab meile umbes 1.050 suhkrusisalduse ja kääritab kusagil 5,2 kraadise õlu. Hind linnasele 3,15 € 2,15kg.

Linnase jahvatamise saad esialgu ka meie hooleks jätta, mis on hinnaga 1,6 €.

Vesi ja selle omadustega on üldjuhul nii, kui vesi hästi maitseb, siis tuleb ka hea õlu! Klooritatud trassivesi pärsib nii koduleiva kui ka õlle käärimist. Mõnigal puhul aitab keetmine, mõningal juhul mitte. Vees olevad mineraalid Mg, Ca, K jt. on pärmidele eluks vajalikud toitained.

Purustatud linnas lisatakse potis olevale 5liitrile veele, mis on kuumutatud 67 kraadini. Linnaste lisamisel vee temperatuur langeb umbes 2 kraadi ja me saame 65kraadise vee. Sellel temperatuuril tuleb linnaseid, aeg-ajalt segades, hoida 90min. Seejärel kurna linnas ja vala peale uut kuuma vett, kuni saavutate koguse 11 liitrit. Sedasi toimides loputad linnastest välja kogu suhkru ja efektiivsus tõuseb. Seda protsessi nimetatakse meskimiseks.

Peale virde saamist, mida on kusagil 11 liitrit, kuumutatakse seda samas potis keemiseni ja keedetakse 60 kuni 90 min. Vahetult enne keema hakkamist hakkab potis vaht kerkima, siis tuleb olla nagu “kotkas” serval ja vaadata, et üle ei keeks. Keetmise käigus settivad valgud välja, mis omavad tähtsust õlu säilimise juures. 15 minutilise keetmise järel lisatakse humal, mis annab õllele vihaduse ja aroomi. Vahest kasutatakse ka spetsiaalseid aroomihumalaid, millel on tavaliselt väiksem alfahapete % sisaldus ja mis lisatakse 15 minutit enne keetmise lõppu. Igatahes on see üks tähtis otsus, mis tuleb langetada, et saada hea maitsega õlu. Keemisega aurab osa vett ära ja järele jääb kusagil 10l. Keetmine peaks toimuma veidi avatud kaanega või üldse ilma kaaneta, kuna virdes on väävliühendid, mis annavad õllele praetud kapsa või siis maisi maitse.

Pakun siinkohal välja Ameerika variatsiooniga humalad Amarillo ja Casgade või Inglise variatsiooni East Kent Goldings.

East Kent Goldings alfa 4,5% 25 g annab suhkrusisaldusega 1.050 virdele mõruduse 28 IBU. Seega 100 g pakist jagub neljaks korraks. 25g hinnaga 1,42 €.

Seejärel õlu kurnatakse või eemaldatakse humalad ja põhja settinud valgud.

Järgneb jahutamine. Kõige odavam (kiirem meetod on soetada soojusvaheti või spetsiaalne jahuti)) meetod on asetada 12 liitrine pott valamusse või vanni ja jahutada külmas vees. Jahutamine toimub 17 -25 kraadini. Nüüd kallatakse õlu kääritamispudelisse või nõusse. See on ainus koht, kus õlu võib soriseda. Virde õhutamine on vajalik, et pärm käima läheks ja paljuneks. Kes tahab rohkem investeerida võib selleks kasutada akvaariumi pumpa ja õhutuskivi, millel peab kindlasti vahel olema filter, et virre ei saastuks teiste väliste bakteritega.

Kuivpärm US-05 tuleb umbes 30 minutit enne kasutamist vedeldada. Paki sisu valatakse 20 kui 27 kraadisesse eelnevat keedetud vette. See protsess annab kindluse, et pärm oleks elujõuline. Lahustatud segu kallatakse käärimisnõusse ja paigaldatakse õhulukk.

Järgnev aeg on umbes 2-3 nädalat pikk. Seejärel käärimine on peatunud ja õlu on valmis pudelisse villimiseks. Pudeli põhja võib panna pool või terve teelusikatäie suhkrut. See paneb õlle korraks uuesti käima ja õlu karboniseerub e. pudelisse tekib süsihappegaas (CO2). Nüüd lastakse õllel seista samal temperatuuril 17-25 kraadi 2 nädalat ja seejärel viiakse jahedasse (keldritemperatuurile). Nüüd võib juba proovima hakata. Õlu peaks olema karboniseerunud ja selge.

Laager õlledel võtab järelsettimine ja laagerdumine aega 3 ja rohkem nädalat, nii et varuge seniks rahulikult rest kaubanduse õlut. Pikem aeg ei tee paha, pigem joote selle liiga vara ära ja õige maitse ei tule veel välja. Selline õlu võib säilida kuni aasta.

Kui te nüüd avate pudeli ja kostab zzzzzt – teie õlu on karboniseerunud. Kalla ettevaatlikult, et põhja settinud pärm ei valguks õlleklaasi.

Siirad õnnitlused! Sinu esimene korralik pruul.

Kategooria : Retseptid